Cuba- tilleggsinformasjon til politisk analyse

​Fidel Castros død har ikke ført til dramatiske hendelser på Cuba under det første året, men det vekker sterke følelser. Opptiningen av relasjonene med USA fra 2014 fikk en brå stopp og har blitt reversert under Donald Trump.

Krisen i Venezuela har ført til reduserte oljeleveranser til Cuba de siste årene, og Cuba forsøker å sikre økonomien i tilfelle situasjonen skulle bli enda vanskeligere. Blant annet ryktes det om en ny oljeavtale med Russland i disse dager. Avhengigheten av Venezuela er imidlertid ikke sammenliknbar med avhengigheten til Sovjetunionen før murens fall. Dette fordi Cuba har en mer mangfoldig økonomi i dag, med flere eksportartikler enn bare sukker, og i tillegg har de flere handelspartnere.

De økonomiske reformene i landet går svært sakte, og på noen områder har det blitt lagt inn nye begrensninger for å unngå at de kommer ut av kontroll. For eksempel har åpningen av kooperativer utenfor jordbrukssektoren siden 2012 gått sakte, og i år har det kommet beskjed om at disse kun får operere innenfor sin egen provins. Ingen nye politiske reformer er satt ut i live i 2017. Det er mulig at regjeringen er ekstra tilbakeholden med økonomiske og politiske reformer på grunn av den lite fordelaktige situasjonen i regionen og USA, noe som gjør at stabilitet har høy prioritet.

Raul Castro har utsatt sin avgang som president til april 2018 med begrunnelse at man trenger å rydde opp etter orkanen Irma. Han vil fortsatt være partiets førstesekretær til 2021, noe som kanskje er den viktigste maktposisjonen i landet. Så det er sannsynlig at overgangen til «post-Castro-æraen» vil foregå gradvis.

Tilleggsinformasjon til politisk analyse, vedtatt av Landsmøtet 3.-4. mars 2018
Land